Gå til hovedindhold

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har stor betydning for helbred og sundhed. Fysisk aktivitet forebygger fald og en række af de sygdomme, der hyppigt optræder hos ældre, eksempelvis sukkersyge, forhøjet blodtryk, blodpropper og knogleskørhed.

  • Læs op

Indhold

    Ønsker du et godt hverdagsliv uden fald, hvor kroppen ikke begrænser dig i at gøre de ting du har lyst til, bør du holde dig fysisk aktiv.
    Ved at bruge din krop hyppigt og alsidigt i det daglige, kan du holde dig frisk og rørig.
    Men, det er også vigtigt, at du gør noget ekstra. Er du i en periode mindre aktiv end du plejer eller løber ind i sygdom, er det vigtigt, at du har opbygget en fysisk reserve, så du ikke svækkes så meget, at du ikke kan gennemføre dine hverdagsaktiviteter. 

    Gode råd (Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet): 

    • Vær fysisk aktiv, mindst 30 minutter om dagen. Du skal blive let forpustet. Når du er let forpustet bliver sætninger afbrudt af åndedrag. Indimellem skal pulsen op, så du bliver kraftig forpustet, det styrker din kondition. Når du er kraftig forpustet kan du ikke føre en samtale. Aktiviteten skal ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Hvis det er en udfordring at opfylde anbefalingen, så vil lidt fysisk aktivitet være bedre end ingenting. Hvis du er fysisk aktivitet ud over det anbefalede, vil det gavne dit helbred.
    • Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen, fx ved styrketræning i maskiner, med vægte eller egen kropsvægt som fx rejse-sætte sig træning. Træningen skal omfatte de store muskelgrupper; ben, baller, mave, ryg og arme. Aktiviteterne kan indgå som en del af de 30 minutters daglige fysiske aktivitet.
    • Træn din balance og bevægelighed mindst tre gange om ugen. Balancen træner du fx ved at stå på et ben, stå med lukkede øjne, udskift dine vanlige gangrute, gå over kantsten, gå på ujævnt underlag, gå i bakket terræn, gå en tur i skoven og ved stranden. Bevægelighed træner du ved at lave udstrækningsøvelser. Begge dele kan indgå som en del af de 30 minutter om dagen.
    • Begræns den tid du sidder stille

    Anbefalingerne gælder for raske ældre uden kompliceret sygdom eller skrøbelighed. Tilhører du en af disse grupper, anbefales det at du søger vejledning om fysisk aktivitet hos din læge.

    Vi anbefaler, at fysisk aktivitet bliver en del af din hverdag. Enten i fællesskaber, foreninger eller i motionscentret. Der er også meget du kan gøre derhjemme, Tag trapperne, gå i haven, rejse og sæt dig fra en stol gentagne gange, gør din hverdag lidt mere bøvlet, hent fx en kop kaffe ad gangen i stedet for hele kanden. Øv dig i at rejse dig op fra gulvet. Gå en tur med naboen. Lav øvelser for balancen, når du børster tænder.
    Vær nysgerrig, hvis du ændrer vaner. Står du fx ikke længere op og tager bukser på, kan det være tegn på at balance og muskler er blevet svækket. Stop ikke med at være fysisk aktiv, hvis du ikke længere kan det du plejer, så sæt noget andet i stedet.

    Positive gevinster ved fysisk aktivitet: 

    • Du får mere energi og velvære 
    • Du bliver mere glad og i godt humør 
    • Du får en nemmere hverdag 
    • Du får lyst til samvær med andre 
    • Du sover bedre om natten 
    • Du får en sund appetit og god fordøjelse 
    • Du forebygger sygdom
    • Du får stærkere muskler og knogler 
    • Du nedsætter din risiko for at falde 

    I Aarhus finder du mange forskellige motions- og aktivitetstilbud, der er helt sikkert også et til dig

    Er du fx til motionsgymnastik, seniordans eller selvtræning, kan du måske finde et hold i nærheden af dig på Aarhus Kommunes Folkehuse. Her finder du en oversigt over alle de aktiviteter der foregår på Folkehusene i Aarhus Kommune

    Ønsker du fx at finde nogle at gå ture med, kan du søge på Genlyd.dk, hvor du også kan finde mange andre fællesskaber

    Er du til "gåfodbold", badminton eller yoga samt en hel masse andre sportsgrene, kan du finde inspiration på Foreningsportalen i Aarhus 

    Hent inspiration til fysisk aktivitet her:

    Motion og sundhed for ældre | Find motion og aktiviteter nær dig (aeldresagen.dk) 
    Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk Aktivitet 65+
    Appen mine knogler
    Er du oppe i alderen? Træn ofte, varieret og gi' den gas! (krop-fysik.dk)

    Sidst opdateret: 18. september 2023